Exkursion raport

Syfte: Gå i en skog, försök identifiera olika arter som finns i en skog, både växter och djur. Undersök förnan, vilka djur/insekter lever där?

Hypotes: Eftersom Dalby Söderskog är en lövskog tror jag att det kommer vara många löv träd som t.ex. ask, alm, bok och lönn. Jag tror att vi kommer hitta många olika arter, många olika trädarter och om det är speciellt fuktigt på vissa ställen kan vi hitta olika insekter, vissa insekter gillar ju att leva där det är fuktigt på grund av att det är lättare att få föda. Eftersom gråsuggor och andra insekter lever i bland annat träd så tror jag att det kommer att finnas insekter i träd. Jag tror att det kommer att finnas många olika arter i förnan, vi har ju läst om det och då fick jag veta att det finns smådjur som t.ex. maskar, gråsuggor, kvalster, spindlar och andra svampar och bakterier.

Material:

Exkursionen:

  • Bra skor att gå i, varm tröja, mössa, vantar, ryggsäck, mobilkamera och mellanmål.
  • Utrustning till att identifiera olika arter:
  • Sål, Lupp, Insektsbok, Fältflora och penna (anteckna resultat)

Undersöka livet i förnan:

  • förnansåll, stora plastpåsar, insektspincett, vit bricka, lupp, stereolupp, petriskål ock bok med smådjur så att man kan identifiera smådjuren

Nyckel till trä och buskar

  • blad från och bukar växtbok

Genomförande:

  • Åkte till Dalby söderskog
  • Försökte hitta djur/insekter
  • Vi försökte identifiera den med hjälpa av insektsbok.
  • Undersökte förnan
  • Tittade i en lupp, vilka smådjur fanns det?

Paus, Lunch

  • Letade efter olika träd/buskar/löv
  • Försökte identifiera den med hjälp av en växtbok

Resultat:

Vi hittade många olika slags träd och smådjur. Vi hittade många gråsuggor, många smådjur i förnan som vi inte lyckades identifiera. Jag hittade också en blomma, jag vet inte riktigt  vilken art det är men jag tror det är en Styvmorsviol. Jag hittade många svampar också.

Arter som vi hittade:

Djur/insekter:

  • Gråsuggor
  • Hornlocke (spindel, hittade på ett blad)
  • (Bålgeting)
  • några små insekter i förnan som vi inte lyckades identifiera

Träd/blad/blommor/buskar:

  • Lönn
  • Alm
  • Bok
  • Styvmorsviol
  • Rönn

 exkution blomma

(En blomma vi hittade)

bi exkusion

Stor geting som någon hittade, den var ca 20-25 mm lång, skulle tro att det är en Bålgeting.

exkution träd

Stort hål i ett träd, vi hittade inte direkt några kryp, men vi kunde ha hittat lite spindlar skulle jag tro med tanke på näten som hänger, men vi fick inte ta sönder något på grund av att skogen är ett naturreservat.

Slutsats:

Jag kom fram till att det finns många olika insekter, djur och växter i skogen, dessa olika ingredienser är viktiga för att skogens ekosystem ska fungera. Växter och träd ger mat och boplats till insekterna. I förnan finns det nedbrytare som t.ex. maskar, gråsuggor, kvalster, spindlar och förstås svampar och bakterier. Dessa nedbrytarna bryter ner höstlöven som är föda för dessa nedbrytarna. Eftersom det finns jättemånga nedbrytare dröjer det inte så lång till innan alla löv bryts ner till jorden, och därför dröjer det inte länge innan alla närsalter som fanns i löven blir fria och kan sugas av nya växter. Närsalter är ju bra för växterna eftersom närsalterna ger en mycket näringsrik jord. Det finns också djur och insekter som t.ex. fåglar och bin som också hjälper till med att plantera nya blommor och växter.

Min hypotes var ju att vi skulle hitta fler insekter där det var fuktigt och det stämde ju, det har med att insekterna och djur behöver vatten som alla levande organismer behöver och det är enklare för insekterna att hitta föda där det är fuktigt. Vi hittade också jättemånga gråsuggor mellan träden och i förnan, det krävs ju att det finns jättemycket nedbrytare i förnan så att höstlöven bryts ner.

Vi hittade inte så jätte många olika slags arter smådjur i förnan, vi kunde ha gjort så att vi skulle ta prover från olika ställen för att sedan jämföra om det var någon skillnad mellan de olika ställen. Exempel om vi tog prover från ett ställe och det var längst en stig, vi kunde ha tagit flera prover från t.ex. nära en sjö eller å och sedan jämfört, skulle det finnas andra arter? flera olika arter?

Vi hittade ju inte några maskar eller sniglar i skogen, maskar och sniglar trivs ju när det har regnat så det kanske skulle ha varit bättre om det skulle ha regnat, vi skulle kanske ha hittat fler insekter då men det är ju inte så roligt att stå och leta efter insekter när det regnar.

2 thoughts on “Exkursion raport

  1. sannasender

    Bra Batoor! Du har väldigt bra förklaringar och diskussioner i din slutsats, det visar att du har förstått begreppen bra. Du har en välmotiverad hypotes, och du har resultaten i listformat + bilder, vilket gör det hela tydligt. Möjligtvis hade du kunnat skriva genomförande mer utförligt. Hur går det till att “undersöka förnan” (tänk på att någon som inte var med på labben ska kunna förstå). Jag saknar även felkällor och förbättringsförslag!

    Reply
    1. batoorgholam Post author

      Jag skrev ju att vi borde ha tagit fler resultat från förnan och sedan jämfört de olika förnan med varandra, är inte det ett förbättringsförslag? och felkälla, jag skrev att att vi inte hittade många sniglar/maskar var på grund av att det inte var tillräckligt fuktigt, och att vi hade hittat fler om det inte hade regnat.
      Annars tack för feedbacken och ha det gött! 😀

      Reply

Leave a comment