Ett litet ekosystem

Syfte: Göra ett ekosystem med hjälp av olika växter och smådjur. Sedan ska du uppskatta hur lång tid ett ekosystem kan klara sig utan att vi påverkar det på något sätt.

Hypotes: Eftersom vårt ekosystem har allting ett ekosystem behöver för att överleva borde den rent teoretisk sätt överleva under en väldigt lång tid. Men dock tror inte att den kommer att klara sig under en jättelång tid på grund av att burken är liten och vi har inte så många olika kryp och växter. Småkrypen i vår burk kommer att få problem med syre, eftersom vi bara har ett par växter och inte jätte många andra växter, träd eller buskar kommer syret att bli slut så fort växterna dör ut. Hade vi haft en mega-gigantisk burk tror jag dock att vi hade klarat att ha vårt ekosystem för alltid.

Material:

  • En stor glasburk
  • lecakulor
  • växter
  • 2-3 vissna blad
  • 2-3 gråsuggor
  • 2-3 daggmaskar
  • etikett
  • plastpåse
  • kastanj

Genomförande:

  • läs instruktionerna
  • Gå ut.
  • Leta efter allt du behöver.
  • Leta efter daggmaskar, gråsuggor, vissna blad, jord och olika växter.
  • Lägg allting i den stora burken.

Allt utrustning i ordning, från botten sen uppåt.

Lerkulor, jord, växter, löv sen alla insekter.

  • Sätt på en plastpåse så att inte det kommer in någon luft i burken.
  • Vänta ett antal dagar/veckor, kolla resultatet.

Resultat:

Detta är vårt ekosystem!

Tycker att det ser bra ut, nästan alla smådjur har överlevt förutom daggmaskarna. Växterna lever och löven är bra, med andra ord det ser ganska bra ut hittills.

Featured image

Slutsats: Min hypotes stämmer hittills, ekosystemet fungerar fortfarande. Jag tror att det kommer att håller på att fungerar på grund av att i vår burk har vi i princip allt som behövs för att ett ekosystem ska fungera. För att vårt ekosystem skulle fungera var vi tvungen att ha ett ekosystem som liknar skogens ekosystem. Skogen har jord och det har vi också , växter gör att det blir syre i burken vilket är ett måste för att ett ekosystem ska fungera. De vissna löven ska vara mat för våra nedbrytare, snigel, maskar och gråsuggor Om det inte fanns några löv eller några andra döda växter skulle inte vårat ekosystem fungera,  ALLA dessa bitarna är viktiga för att vårt ekosystem ska fungera.

Så småningom  kommer löven att brytas ned av nedbrytarna så det kommer inte finnas någon mat kvar, med eftersom vi bara hade ett par nedbrytare kommer detta ta en lång tid innan löven är uppätna. Sniglarna och nedbrytarna lever inte för alltid vilket betyder att smådjuren kommer att dö någon gång. Växterna lever ju inte för alltid, så frågan blir ju hur länge klara sig växterna? Efter att växterna är döda kommer det att bli svårt för djuren att leva, syret kommer ju att någon gång ta slut och det blir ju bara en tidsfråga efter att växterna har dött.

Jag vet inte om vår grupp vattnade lite vatten i vårt ekosystem så att det blev lite fuktigt. Om de inte gjorde det kan det vara en av faktorerna till varför våra maskar dog, maskar gillar ju när det är fuktigt. Det som är bra med vår ekosystem är att om vi hade vattnat kommer skulle det alltid vara lika mycket vatten hela tiden, på grund av att vi har en plastpåse över hela vår burk vilket gör att när vattnet avdunstar kommer det alltid vara kvar vattnet i luften på grund av att vår burk inte släpper ut något luft.

En förbättring som vi borde ha tänk på tidigare är att vi borde ha haft in två olik-könade smådjur/sniglar. På så sätt behöver inte tänka på att djuren kommer att dö ut, förhoppningsvis kommer de att föröka sig och ekosystemet kommer va kvar. 🙂

Felkällor: Växterna kanske dör ut, kanske så får de inte någon solljus? Vi tog ju växter som växer utanför skolan och de har ju inte liknande egenskaper som de i skogen, de i skogen är ju anpassade för att inte få så mycket solljus, det finns ju jättemånga långa träd som skymmer solen.

1 thought on “Ett litet ekosystem

  1. sannasender

    Fint och noggrant redovisat! En välmotiverad hypotes, tydligt utförande och bra diskussion i slutsatsen. Du visar god förståelse för de biologiska begreppen, och du har relevanta felkällor och förbättringsförslag. Mycket bra jobbat!

    Reply

Leave a comment