Släktdrag

Syfte: Studera fotografier av dina släktingar och dig själv, berätta vad som är typisk för just dina släkt. Ta  reda på eller försök uppskatta hur lång jag kommer bli med hjälp av 5 manliga och respektive 5 kvinnors längd i din släkt.

Hypotes: Jag tror att jag kommer att likna mina släktingar. Jag har ju svart hår, svarta ögon och är 1.80 m lång, jag tror att det kommer att stämma bra med mina släktingar.

Resultat:

Detta är 5 kvinnliga och manliga längder.

Blåa = manlig

Röd = kvinnlig

Normalt för min släkt:

Mörkt hår, bruna ögon, breda ansikten och plattansikte.

Kvinnors medellängd: 159+171+169+167+163/5=165.5 cm

Mannens medellängd: 177+163+191+174+174/5 176 cm

Slutsats:

Det som jag tycker är typisk för min släkt är väl att alla har mörkt hår, bruna eller svart ögon, breda ansikten och platta ansikten. Av vad jag har sett så har alla mina släktingar dessa egenskaper och av vad jag tror så tror jag att detta kommer fortsätta att gå i arv.

Vad jag själv specifikt har ärvt av mina föräldrar – är min mammas hårfärg (då hennes sida inte är svarthåriga som min pappas, utan snarare mörkbrunt), mina ögonbryn är även ärvda från min mammas sida av släkten fast näsan är en blandning av båda mina föräldrar. Min ansiktsstruktur har jag fått från min pappa, och även ögon och haka. Båda mina föräldrar hade hög metabolism när de var unga, vilket jag också har i den här åldern. Jag vet dock inte om det är ärftligt, eftersom de inte har det nu. Samtidigt är det svårt att veta vilka egenskaper som är ärftliga eller ej, ta t.ex. personlighetsdrag, humör etc. hur vet vi vad som ärftligt eller inte?

Även om vi ärver mycket från föräldrarna, så påverkar klimatet och omgivningen oss också. Ta t.ex. min släkt. I princip alla har mörkt hår, men inte bara de, utan även alla de som bor i samma område, pga de förhållanden som de växte upp i. Deras vardagsliv påverkar också deras avkomma. Det finns flera exempel från tester på djur. T.ex. ett experiment, där man tog två möss, en hade en metyl-rik diet (vitamin B, folsyra, betain osv), den musens avkomma var normalt friska och hälsosamma, medan den andra musen som hade en metyl-fattig diet fick avkomma som fick en gulaktig färg, de blev feta, fick diabetes och cancer. Detta bevisar att även sådant som kost kan påverka avkomman. (Källa: min systers biologilärare)

Felkällor/förbättring: Det var svårt att få korrekta längder av mina släktingar och att hitta bra bilder som faktiskt visade deras gemensamma ansiktsdrag. Detta kunde leda till jag inte hittade bra egenskaper som just jag har ärvt. Det var också lite svårt att hitta längden på släktingar, eftersom det finns så mpnga släktingar som man kan välja av (kusiner, nästkusiner, far/mor-föräldrar osv). Sedan kan man inte veta hur lång man blir endast baserat på detta, då det som sagt även finns andra faktorer som påverkar längd, utseende osv.

Jag har många släktingar, så en till felkälla eller förbättring kan vara det här med medellängden. Ifall jag hade tagit andra längder av mina släktingar hade medellängden för män och kvinnor ändrats!

1 thought on “Släktdrag

  1. sannasender

    Väldigt tjusigt redovisat, snyggt diagram och bra förklarat. Du har även en bra diskussion om faktorer som kan vara både ärvda och bero på miljö. Fint att du även har funderat på felkällor. Snyggt jobbat!

    Reply

Leave a comment